Nervebetændelse

Artikelindeks

NERVEBETÆNDELSE, POLYNEUROPATI:

Indenfor neurologien skelner men mellem det centrale nervesystem og det perifere nervesystem. Det centrale nervesystem er den del, der er indesluttet af knogle, dvs. hjerne, lillehjerne, hjernestamme og rygmarv, og det perifere nervesystem er alle de nerver, vi i øvrigt har i krop og lemmer. Nervebetændelse eller polyneuropati, som vi læger kalder det, handler om sygdom i det perifere nervesystem.

TYPER:

Hvis man forestiller sig, at en perifer nerve er ligesom en ledning, handler polyneuropati enten om sygdom i isolationen omkring ledningen eller problemer med kobberet inde i ledningen. Vi taler om henholdsvis en demyeliniserende polyneuropati eller en axonal polyneuropati. Det sidste er langt det hyppigste.

En perifer nerve er i de fleste tilfælde ikke kun en enkelt ledning, men et bundt af ledninger med forskellig tykkelse, nogle med tyk isolering, andre uden. Man taler om 7 forskellige typer, og det er ofte de tyndeste nerver, der er de mest syge.

En anden måde at opdele de perifere nerver på handler om de signaler, de leder. Man kan tale om føle-nerver (de sensoriske nerver), bevæge-nerver (de motoriske nerver) eller nerver der bruges til de automatiske reguleringer af kroppens funktioner, de autonome nerver. Svarende dertil kan man tale om en sensorisk polyneuropati, en motorisk polyneuropati eller en autonom polyneuropati. I praksis handler det oftest om en blandingstilstand af disse former. De tyndeste nerver, som omtaltes ovenfor, leder f.eks. bl.a. følekvalitet vedr. temperatur og autonome funktioner til styring af svedfunktionen.

Da nerverne til fødderne er de længste i kroppen er det oftest fødderne, der giver symptomer, som leder til et lægebesøg.

Har en person polyneuropati, er nerverne ofte mere følsomme for tryk og det kan i nogle tilfælde være første symptom, der leder til lægebesøg. Hyppigst er indeklemning af en nerve ved håndleddet (karpaltunnelsyndrom med især natlige smerter i hænderne) eller ved knæet (peroneus parese med udvikling af ”dropfod”).

HYPPIGHED:

Den præcise forekomst af polyneuropati kendes ikke, men et kvalificeret gæt er, at det rammer omkring 2-5% af den voksne befolkning og med stigende hyppighed med stigende alder.

Free Joomla templates by Ltheme